‹ terug naar alle berichten

WHS 3 : ' 5 Belangrijke dingen'

De 5 belangrijke dingen die je moet weten over het Wereld Handicap Systeem

Bij de invoering van het Wereld Handicap Systeem in 2021 gaat er voor golfers best veel veranderen. Het is, daarom belangrijk dat iedereen in de golfbranche weet wat de belangrijkste veranderingen zijn. 


1.  DE COMPUTER REKENT DE HANDICAP UIT

Het Wereld Handicap Systeem (WHS) vervangt het huidige EGA-systeem dat we gebruiken. Per 1 januari 2021 stappen we in Nederland over. Maar net als nu zal de computer meer het werk gaan doen. Bij de invoering van het WHS rekent de computer de eerste WHS-handicap van iedere golfer uit. En als een speler daarna een qualifying score inlevert, dan rekent de computer ook automatisch de nieuwe WHS-handicap van deze golfer uit.


2.  IEDERE GOLFER KRIJGT EEN NIEUWE HANDICAP

Golfers behoeven niet tot in detail te weten hoe het WHS werkt. Het voldoet om het basisprincipe uit te leggen: een WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 prestaties in je laatste 20 qualifying ronden. En zoals gezegd: de computer berekent elke keer je nieuwe handicap. 

Het is wel belangrijk spelers te vertellen wat er gebeurt bij de transitie van het EGA-systeem naar het WHS. De kern van dit verhaal is dat de meeste golfers in 2021 een andere handicap zullen hebben. Want een golfer begint niet met zijn of haar laatste EGA-handicap! 

Op de dag van de invoering, krijgt iedere speler een WHS-handicap waarbij de handicapberekening van het Wereld Handicap Systeem is toegepast op zijn of haar scores in het EGA-tijdperk. 

Omdat de WHS-handicapberekening anders is dan die van het EGAsysteem, zal bij veel spelers de eerste WHS-handicap afwijken van de laatste EGA-handicap.


3.  BIJ VEEL SPELERS ZAL DE EERSTE WHS-HANDICAP HOGER ZIJN DAN DE LAATSTE  EGA-HANDICAP

Na de invoering van het WHS zal een deel van de spelers een hogere handicap hebben. Die eventuele verhoging is relatief want de handicap van alle spelers wordt gereset op basis van de WHS-principes. 

Maar het is belangrijk dit te vertellen aan je leden zodat zij niet verrast worden. 

En ze moeten weten dat ze nu al invloed hebben op het verkrijgen van een WHS-handicap die klopt, die een betrouwbare weergave is van hun speelsterkte.


4.  IDEALITER HEEFT IEDERE GOLFER MINIMAAL NEGEN QUALIFYING SCORES IN ZIJN OF HAAR HANDICAPHISTORIE

Sommige spelers vinden een handicap niet belangrijk, anderen wel. 

Het verdient aanbeveling om die laatste groep goed uit te leggen hoe ze een WHS-handicap kunnen krijgen die een goede afspiegeling is van hun golfniveau. 

De beste tip is om veel qualifying rondes te spelen. Nú al, in 2020, want de scores die spelers nu inleveren, worden gebruikt voor het bepalen van hun eerste WHS-handicap en ze tellen daarna vaak ook nog een tijd mee. 

Ideaal gesproken heeft iedere golfer minstens negen qualifying scores in zijn of haar handicaphistorie, want een WHS-handicap die op basis daarvan is berekend, reflecteert meestal goed het spelniveau. 

Met negen of meer scores kan het nog steeds zo zijn dat de eerste WHS-handicap hoger is dan de laatste EGA-handicap. Maar die eerste handicap geeft dan in elk geval wel een behoorlijk beeld van het niveau. 

Dit aantal gespeelde ronden, kan ertoe leiden dat ieder daarom dit najaar toch nog wat ronden kunnen gaan spelen en even wachten met het opbergen van hun stokken. 


5.  DE NGF EN GOLF.NL HELPEN BIJ DE COMMUNICATIE OVER HET WHS

De handicapcommissie van elke club is op de hoogte van details en op veel clubs is de communicatie over het WHS al lang op gang gekomen via de eigen website, het clubblad en nieuwsbrieven. 

Hierbij is het goed om te weten welke ondersteuning er is van de NGF en GOLF.NL.

GOLF.NL legt het Wereld Handicap Systeem dit jaar stap voor stap uit aan golfers. Video’s en teksten zijn te vinden op golf.nl/whs.

• Op ngf.nl/whs, de informatiebron voor handicapcommissies, is ook communicatiemateriaal te vinden dat clubs en banen kunnen gebruiken om het WHS aan golfers uit te leggen. De toolkit wordt de komende maanden uitgebreid maar je vindt er nu al veel video’s, webinars en teksten.

• Op ngf.nl/whs vind je een informatieve podcast van GOLF.NL over het Wereld Handicap Systeem die je kunt delen met jouw leden. In deze podcast worden de belangrijkste vragen van golfers over het WHS op een duidelijke wijze beantwoord.

Geplaatst op: zaterdag 24 oktober 2020