Duurzaam golfbaanbeheer
Duurzaam golfbaanbeheer betekent onder meer dat we verantwoord omgaan met water. Dat betekent dat er niet meer grond- of oppervlaktewater wordt gebruikt dan noodzakelijk is (kraanwater wordt niet gebruikt bij de beregening van Nederlandse golfbanen). In andere woorden: in golf is water een instrument om grasvegetatie in leven te houden voor een goede speelkwaliteit, niet voor een donkergroene kleur.
Golf wordt gespeeld op gras en niet op kleur. In het algemeen krijgen daarom alleen kort gemaaide delen van een golfbaan water: greens, tees en fairways. En als de nood hoog is, in extreem droge periodes als water schaars is, dan worden alleen de meest kwetsbare gebieden van de golfbaan beregend: de greens, greenomgeving en afslagplaatsen. De fairways zullen dus in droge periodes geelbruin kleuren, net zoals de rough. Dat zal voor sommige golfers wennen zijn, dat golfbanen die vroeger jaarrond donkergroen waren nu meekleuren met de seizoenen. Maar het is belangrijk dat golfbanen verantwoordelijk omgaan met water. Dat geldt nu nog meer dan vroeger, want door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met extreem droge periodes waarin water schaars is. De waterschapppen moeten daarom steeds vaker beperkingen opleggen. Maar het gaat er niet om wat mag, het gaat erom wat goed is voor de natuur, het milieu en de baan. Duurzaam beheer betekent rekening houden met natuur en milieu zonder dat het ten koste gaat van de speelkwaliteit. Integendeel, duurzaam beheer - minder mest en water - leidt tot structurele speelkwaliteit in alle seizoenen van het jaar.
Golf en water zijn onlosmakelijk verbonden. Water neemt een centrale plek in op de golfbaan. Uitdagende waterpartijen, een gezonde natuur op de baan en de gezondheid van het gras zijn afhankelijk van voldoende en schoon water. Toenemende droge zomers en intensieve regenbuien vormen een bedreiging voor de kwaliteit van de golfbanen. De Nederlandse golfbanen staan daarmee voor een grote uitdaging: jaarrond een optimale baanconditie leveren, terwijl de waterbeschikbaarheid verandert. Veel is mogelijk, mits goed waterbeheer wordt toegepast op de baan.
Mocht u het onderwerp interessant vinden dan kunt u op de site van de NGF veel over het onderwerp terugvinden. Zie o.a. hier.
Door het bestuur is een werkgroep gevormd die zich bezig gaat houden met een waterbedrijfsplan. De werkgroep bestaat uit: Mark van Witzenburg, Arie van der Kerk en Ton Merks.
Geplaatst op: zondag 25 juni 2023